KaraYoga

Karate en yoga: twee totáál verschillende werelden? Misschien toch niet: samen met karateleraar Stone Louter hebben we KaraYoga ontwikkeld. Een nieuwe soort yoga. Of karate, net hoe je het bekijkt.

 

Karate behoort officieel tot de martial arts, de vechtkunsten. Maar vechten is juist niet het uitgangspunt; karate mag alleen gebruikt worden om jezelf te verdedigen in geval van nood. Eigenlijk gaat karate dan ook over het verbeteren van je karakter. Net als bij yoga zijn innerlijke rust en concentratie belangrijk, want lichaam en geest moeten in harmonie zijn om de karatebewegingen optimaal uit te kunnen voeren. Voor beide disciplines zijn kracht, lenigheid en coördinatie van belang. Het verbaast je bijna waarom kara yoga niet eerder is uitgevonden!

 

Wat is KaraYoga?

KaraYoga is een kalme, beheerste manier van zelfverdediging. Je gaat geen gevecht aan, maar gebruikt handvatten om met zo min mogelijk inspanning zo’n effectief mogelijke verdediging te ontwikkelen. Het maakt je als yogi weerbaarder terwijl je tegelijkertijd werkt aan je uithoudingsvermogen, balans en concentratie, lenigheid en kracht. Andersom is (kara) yoga voor karateka’s ideaal om hun lenigheid, kracht en ademhaling te trainen.

 

Hoe ziet dit eruit?

In de les worden yoga en karateoefeningen met elkaar afgewisseld. Het is voor yogi´s een kennismaking met de karatesport, waarbij je ook leert hoe je jezelf kunt verdedigen. Een voorbeeld uit de warming-up is het maken van stoot- en trapbewegingen vanuit de yogahouding neerkijkende hond. De ademhaling is leidend: bij het inademen trek je je been in, bij het uitademen maak je de uitgaande beweging; de stoot of trap.

Een andere oefening waarin yoga en karate versmelten gaat uit van de asana de krijger. Deze yogahouding komt overeen met de basishouding van karate. Daar is de houding het beginpunt voor vele stoten, weringen en traptechnieken.

 

14567428_1806593776248771_7424889757871702134_o